Ένα χρόνο περιθώριο έχουν οι παραγωγοί για το ΑΤΑΚ, αυστηρούς ελέγχους για πλαστά μισθωτήρια θα κάνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Στο θέμα του ΑΤΑΚ, που προβληματίζει τους αγρότες και προκάλεσε μέχρι και κινητοποίησεις, αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (26 Μαρτίου). Ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι πάει πίσω ένα χρόνο επί της ουσίας η εφαρμογή του μέτρου σε περιπτώσεις μισθωμένων αγροτεμαχίων που δεν έχουν ΑΤΑΚ και πως οι παραγωγοί θα πληρωθούν κανονικά φέτος τα δικαιώματα.

Ο Βαγγέλης Αποστόλου κάλεσε τους παραγωγούς να «συνεχίσουν να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους κανονικά είτε έχουν είτε δεν έχουν ΑΤΑΚ μέχρι 15/05/2018. Όπως εξήγησε «όλα τα ιδιόκτητα ή μισθωμένα αγροτεμάχια που έχουν ΑΤΑΚ και υποχρεούνται να τον δηλώσουν μέχρι 15/05/2018 θα πληρωθούν κανονικά».

Για όσα μισθωμένα ακίνητα που δεν έχουν, ο υπουργός επανέλελαβε ότι «θα πληρωθούν και αυτά κανονικά τα δικαιώματά τους με την υποχρέωση να προσκομίσουν τον Α.Τ.ΑΚ μέχρι την υποβολή της δήλωσης ΟΣΔΕ της επόμενης χρονιάς, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να προσκομίσουν συμβόλαιο μίσθωσης τετραετούς διάρκειας. Αναλυτικότερες πληροφορίες θα δοθούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ».

Το παρόν στην συνέντευξη Τύπου έδωσε και ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Θανάσης Καπρέλης, αποκαλύπτοντας ότι έπειτα από σχετική έρευνα βρέθηκαν 100 «πλαστά μισθωτήρια». Μάλιστα αναφέρθηκε σε συγκεκριμένη περίπτωση στη βόρεια Ελλάδα, όπου κάποιοι παραγωγοί, όπως είπε, «εισέπρατταν με τέτοιου είδους μισθωτήρια για 650 στρέμματα γης, 1 εκατ. ευρώ».

Ο κ. Καπρέλης τόνισε ότι «στην χώρα μας έχουμε περίπου 6,5 εκατ. αγροτεμάχια (3 εκατ. ιδιόκτητα και 3,5 μισθωμένα). Τα ιδιόκτητα είναι επιβεβλημένο να έχουν ΑΤΑΚ. Έχουμε κάνει εξαιρέσεις. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα κάνει αυστηρούς ελέγχους από ένα πλαφόν και πάνω αγροτικών ενισχύσεων με στόχο να ανακαλύψει πλαστά μισθωτήρια».

Αναλυτικότερα οι δηλώσεις Αποστόλου ανέφεραν τα εξής:
«Έρχομαι τώρα σε ένα θέμα που απασχόλησε πολύ την επικαιρότητα, το θέμα του ΑΤΑΚ, το οποίο έχει άμεση σχέση και με τη νέα ΚΑΠ, καθώς οι διαπραγματεύσεις για το μέλλον των ενισχύσεων σχετίζονται πάντα και με το σημαντικό θέμα των εκτάσεων που δηλώνονται στον ΟΣΔΕ», σημείωσε στη συνέντευξη ο υπουργός, για να προσθέσει ότι «όπως γνωρίζετε, είχαμε δεχθεί σύσταση από τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για υποχρεωτική αναγραφή του Α.Τ.ΑΚ στις δηλώσεις ΟΣΔΕ, πράγμα που μας οδήγησε στην απόφαση να καλέσουμε τους αγρότες που υποβάλλουν τις σχετικές δηλώσεις για να κατοχυρώσουν τα δικαιώματά τους, να συμμορφωθούν.

Από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής της σχετικής οδηγίας προέκυψαν προβλήματα σε πολλές περιπτώσεις μισθωμένων αγροτεμαχίων και για αυτό, όπως ανακοίνωσα την Παρασκευή, αποφασίσαμε να τροποποιήσουμε και να προσαρμόσουμε τη διαδικασία. Πρέπει όμως να είναι σαφές ότι θα μπεί τάξη. Μετά το νοικοκύρεμα στην καταβολή των ενισχύσεων, θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για την ορθή καταγραφή και δήλωση των πραγματικών εκτάσεων. Όχι μόνον επειδή έτσι η χώρα μας θα πάψει να κινδυνεύει από πρόστιμα, καταλογισμούς και μειώσεις των άμεσων ενισχύσεων στο μέλλον, αλλά και γιατί αυτό επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον το οποίο υπηρετούμε».

Πύλες ΟΣΔΕ
Για το θέμα των πυλών ο Βαγγέλης Αποστόλου τόνισε ότι: «Θέλω τέλος να κάνω μια επιπλέον επισήμανση όσον αφορά τη διαδικασία των δηλώσεων ΟΣΔΕ. Δεν έχει γίνει ίσως κατανοητό, αλλά έχει μεγάλη σημασία: Όταν αναλάβαμε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οι πύλες υποδοχής των δηλώσεων των αγροτών ήταν 107. Σταδιακά έχουν τετραπλασιαστεί, φτάνοντας, στην εφετινή διαδικασία, τις 412. Όπως αντιλαμβάνεστε το παιχνίδι έχει ανοίξει προς όφελος πάντα των αγροτών».

ΠΗΓΗ:agrotypos.gr