Γεγονότα πριν και κατά την παράδοση Ψηφίσματος Διαμαρτυρίας στο Δασαρχείο Βεροίας από το Σύλλογο Φίλων Ιεράς Μονής Καλλίπετρας Βέροιας.

Σύγκρουση αξιών και παραδόσεων του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας με επιλογές της εκτελεστικής και κυβερνητικής εξουσίας;

Ο Σύλλογος Φίλων Καλλίπετρας και μεγάλο πλήθος προσκυνητών της Μονής, οργάνωσαν προσευχή την Κυριακή 24 Ιουνίου 2018, γιατί η σωρεία των μηνύσεων του Δασαρχείου Βεροίας κατά του Ηγουμένου π.Παλαμά, προκάλεσε το κοινό αίσθημα της τοπικής κοινωνίας. Η Δημόσια Δασική έκταση που αναφέρει το Δασαρχείο είναι ένας ελαιώνας με 100 ελαιόδεντρα ηλικίας 700 χρόνων κατά τις πραγματογνωμοσύνες των καθηγητών πανεπιστημίου. Ο φράχτης υπάρχει τουλάχιστον 100 χρόνια αφού πλησίον βοσκούν κοπάδια που θα είχαν καταστρέψει τον ελαιώνα αν δεν ήταν τόσες δεκαετίες περιφραγμένος. Ο ίδιος ο Ηγούμενος, ουδέποτε διεκδίκησε ως φυσικό πρόσωπο τον ελαιώνα, αφού τα αποδεικτικά έγγραφα πιστοποιούν ότι ανήκει στη Μονή. Άλλωστε ως ηγούμενος της, υπογράφει και την ιδιοκτησιακή αγωγή του ελαιώνα, προς συμφέρον της Μονής Καλλίπετρας! Όλοι οι κάτοικοι του χωριού Ράχη (και υπάλληλοι του Δασαρχείου που είναι από το χωριό) δηλώνουν ότι ο ελαιώνας είναι της Μονής!

 

Ο Σύλλογος Φίλων προχώρησε στην σύνταξη ψηφίσματος και αντιπροσωπεία, την επόμενη ημέρα (Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018), το κατέθεσε στο γραφείο της Αναπληρώτριας του Δασαρχείου. Και το αποτέλεσμα σε αυτή την ανθρώπινη και πολιτισμένη προσπάθεια της τοπικής κοινωνίας; Σκηνές απείρου κάλλους εκτυλίχθηκαν παρουσία της αναπληρώτριας κα Κατσανίδου Ελένης, τον κ.Παπαρουσόπουλο Γεώργιο, να χαμογελάει λέγοντας «να δείτε τώρα τι έχει να γίνει«!!!

Συγκεκριμένα ο κ.Παπαρουσόπουλος απαντώντας σε ερώτηση των πολιτών «Γιατί τόσες μηνύσεις στον π.Παλαμά;» απάντησε: «Εγώ συντάσσω όλα τα χαρτιά όλα. Δικά μου κείμενα είναι όλες οι μηνύσεις. Εσείς θα μου πείτε τι έγραψα; εγώ τα έγραψα, εγώ ξέρω«. Σημειωτέων ότι τα διάφορα μηνυτήρια έγγραφα υπογράφονται από διαφορετικούς υπαλλήλους του Δασαρχείου υπό την διοίκηση των Κατσανίδου-Παπαρουσόπουλου.

Η κα Κατσανίδου είπε: «Αυτός (ο π.Παλαμάς) είναι ψεύτης. Σας λέει ψέματα! Μην τον πιστεύεται. Εγώ τον κάλεσα 3 φορές για να του δώσω λύση. Σας λέει ψέματα κι εσείς τον πιστεύεται!«.

Στην ερώτηση των πολιτών «είδατε τον π.Παλαμά, να περιφράζει ο ίδιος, να αποψιλώνει και να φυτεύει;», απάντησαν αμφότεροι και η αναπληρώτρια Κατσανίδου και ο Δασολόγος Παπαρουσόπουλος λέγοντας «δεν είναι ανάγκη να τον δούμε. Αυτός το έκανε. Ποιος άλλος να το έκανε;«. Η εκπρόσωπος του Συλλόγου κα Πανταζή είπε: «δηλαδή εάν ένας παππούς από τη Ραχιά πήγε και φύτεψε μια δάφνη στο δάσος θα κάνετε μήνυση στον π.Παλαμά; Αφού λέτε ότι το δάσος δεν ανήκει στη Μονή. Γιατί πρέπει να το φυλάει ο π.Παλαμάς από το να φυτεύουν διάφοροι;». Κι η κα Κατσανίδου είπε «αυτός είναι! αυτός φταίει για όλα! αυτόν θα κυνηγάμε«! ο κ.Παπαρουσόπουλος είπε χαμογελώντας: «Τώρα να δείτε τι έχει να γίνει»! Δηλαδή ενώ δεν είδαν, δεν άκουσαν, δεν μαρτύρησε κανείς ότι ο π.Παλαμάς έκανε τις παράνομες ενέργειες, αυτοί υπόγραψαν ψευδείς μηνύσεις στον εισαγγελέα ότι τον είδαν και μάλιστα ο Νοχουσίδης ότι «ο π.Παλαμάς μας μαρτύρησε την ενοχή του«!!!

 

Στην ερώτηση των πολιτών «Δεν ξέρετε από τους ντόπιους που είναι υπάλληλοι στο Δασαρχείο, ότι το μέρος όλο ανήκει αφενός στη Μονή, αφετέρου οι κάτοικοι του χωριού Ραχιά όλες αυτές τις δεκαετίες που η Μονή ήταν έρημη (προ του 2003 που εγκαταστάθηκε ο π.Παλαμάς) φρόντιζαν τις εγκαταστάσεις: ανακατασκεύαζαν τις περιφράξεις, καθάριζαν τα πουρνάρια γύρω από τις ελιές για να μαζέψουν τον καρπό και όπου ένα γέρικο δένδρο στέγνωνε φύτευαν ένα παρακλάδι του;».  Κι η απάντηση του κ.Παπαρουσόπουλου ήταν «αυτά είναι γνωστά. Και λοιπόν; τι έγινε;».

Στην ερώτηση του κατοίκου της Ράχης κ.Βενετικίδη: «Δεν γνωρίζετε ότι εκεί είναι 100 ήρεμα ελαιόδεντρα; Κι ακόμα γύρω μέσα στα πουρνάρια άλλα 60 ήρεμα ελαιόδεντρα; Δεν γνωρίζετε ότι τα ελαιόδεντρα δεν φυτρώνουν μόνα τους και μάλιστα σε εκείνον τον τόπο που έχει μόνο πουρνάρια στην γύρω περιοχή; Όπως και οι Ροδιές δεν είναι αυτοφυείς αλλά φυτεύτηκαν από ανθρώπινο χέρι; ότι ήδη από την όψη τα δένδρα αυτά φαίνεται ότι είναι εκατονταετίες εκεί;», απάντησε ο κ.Παπαρουσόπουλος: «Το ξέρω! Και λοιπόν τί έγινε;».

 

Στην ερώτηση των πολιτών: «Όταν ήρθε ο κ.Παπαρουσόπουλος κατά την αυτοψία, δεν είδε εκεί τους κατοίκους Ράχης να καθαρίζουν τον τόπο για να μαζέψουν τις ελιές;», ο κ.Παπαρουσόπουλος απάντησε: «Και λοιπόν τί έγινε;».

Στην ύστατη προσπάθεια της αντιπροσωπείας των πολιτών να δώσουν τέλος στην καταδίωξη του ηγουμένου είπαν «καταλαβαίνετε ότι αδικήσατε έναν άνθρωπο. τον καταδιώκετε αλλά αυτός προσεύχεται για εσάς. Προσπαθήστε για την επούλωση του προβλήματος», απάντησε ο κ.Παπαρουσόπουλος: «εμείς τα χαρτιά που στέλνουμε δεν τα παίρνουμε πίσω«!

 

Στην παρούσα συνάντηση από πλευράς Δασαρχείου στο γραφείο της Αναπληρώτριας ήταν η κα.Κατσανίδου Ελένη, ο κ.Παπαρουσόπουλος  και ο κ.Ουζουνίδης (ο οποίος μιλούσε μετριοπαθώς και με διάθεση συμβιβασμού).

Επιδώσανε το ψήφισμα οι κ. Καροτσέρης Δημήτριος, ο κ.Κατράνας Μιλτιάδης, η κα.Πανταζή Μαρία, ο κ.Βενετικίδης Χαράλαμπος, ο Μουρατίδης Βασίλειος, η Μουρατίδου Πολυτίμη, ο Τσανακτσίδης Κωσταντίνος, η Τσανακτσίδου Άννα, ο Μακρής Αντώνιος, ο Γιοβανόπουλος Αντώνης και η Γιοβανοπούλου Μαρία κι ο Ηλίας Τεραρτζίδης, οι οποίοι και προσυπογράφουν τα παραπάνω λεχθέντα!

 

Η Αναπληρώτρια επισκέφθηκε αιφνιδίως τη Μονή ένα μεσημέρι, με τον κ.Παπαρουσόπουλο κι έναν οδηγό. Όταν ήρθαν, παρόντες στη Μονή, ήταν ο Ηγούμενος π.Παλαμάς, ο κ.Απαζίδης Φώτιος εκ Τριλοφιάς Ημαθίας (επισκέπτης) και ο μοναχός της Μονής, π.Θεοδόσιος. Η Αναπληρώτρια όταν είδε τον π.Παλαμά είπε: «εδώ πέφτει πολύ χρήμα«! Ο π.Παλαμάς είπε: «το χώρο τον περιποιούμαστε με προσωπικό κόπο και τη βοήθεια των κατοίκων της Ραχιάς που ευλαβούνται το μοναστήρι». Η κα Κατσανίδου είπε: «μη μου λες! Εδώ υπάρχει πολύ χρήμα«! Ο π.Παλαμάς ενοχλημένος είπε: «Τι εννοείτε;» κι η κα Κατσανίδου απάντησε: «Θα στο γκρεμίσω ολόκληρο και θα το αναδασώσω. Έχεις να πληρώσεις πολλά«! Ο π.Παλαμάς έσκυψε το κεφάλι, ενώ η Αναπληρώτρια φώναζε μέσα στην αυλή της Μονής και ο κ.Απαζίδης που στεκόταν σε απόσταση λίγων μέτρων και παρακολουθούσε τη συζήτηση, έσπευσε να βοηθήσει τον π.Παλαμά. Ο π.Παλαμάς έκανε νόημα στον κ.Απαζίδη να μην επέμβει.

Τις επόμενες ημέρες ο κ.Απαζίδης που φιλοξενούνταν στη Μονή, διαπίστωσε ότι άνθρωποι του Δασαρχείου είχαν εισβάλει στον ελαιώνα, παραβιάζοντας την περίφραξη και είπαν ότι είχαν εντολή να τον μετρήσουν. Ο κ.Απαζίδης διαμαρτυρήθηκε λέγοντας πως «πως μπήκατε μέσα από την περίφραξη; πρέπει να ενημερώσετε τον Ηγούμενο» κι αυτοί είπαν «σιγά μην τον ενημερώσουμε. Δικό μας μέρος είναι αυτό«!

 

Επίσης να σημειώσουμε ότι το 2010 συνέβη στις εγκαταστάσεις της Μονής μια καταστροφική πυρκαγιά που κατέστρεψε ολοσχερώς το κτιριακό συγκρότημα και την πέριξ βλάστηση του. Με την πυρκαγιά υπέστη και ζημία ο Ελαιώνας που εφάπτεται στη Μονή. Τα περισσότερα όμως δένδρα εξαιτίας των μεγάλων κορμών επέζησαν, ενώ η χαμηλή βλάστηση υπέστη καταστροφή. Αιτία της μεγάλης έκτασης της καταστροφής υπήρξε η στενότητα του δρόμου που οδηγεί στη Μονή που είχε ως αποτέλεσμα να ΜΗΝ μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα το πυροσβεστικό όχημα πράγμα που σημείωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Να υπογραμμίσουμε ότι το Δασαρχείο απαγόρευσε στο Στρατό Ξηράς, που προσφέρθηκε, να διανοίξει ελαφρά το δρόμο προς τη Μονή, ώστε να είναι προσβάσιμος σε μεγαλύτερα οχήματα!!!

 

Επίσης όταν κάηκε η Μονή, το Δασαρχείο Τρικάλων προσφέρθηκε να βοηθήσει με την ξυλεία σκεπής, αλλά προϋποθέτονταν, η συγκατάθεση του Δασαρχείου Βεροίας για τη μεταφορά. Επειδή ήδη είχαν φουντώσει οι φήμες μέσα στο Δασαρχείο Βεροίας ότι ο π.Παλαμάς είχε τάχα καταραστεί τον μακαριστό Δασάρχη Ευαγγελόπουλο Θωμά και γι αυτό πέθανε, ο π.Παλαμάς δεν πήγε ο ίδιος, για να μην οξύνει τα πνεύματα, αλλά έστειλε αντιπρόσωπό του την Δασολόγο Ταϊλαχίδου Ελένη για να αιτηθεί την έγκριση της ξυλείας. Όταν συναντήθηκε με τον κ.Παπαρουσόπουλο της είπε: «Ούτε να το σκέφτεσε. Αυτό το όνομα δεν θέλουμε να το ακούμε εδώ μέσα«. Κι ήταν το 2011 πολύ πριν ξεκινήσουν οι δικαστικές οχλήσεις.