Ιωάννης Παπαγιάννης : Ώρα ευθύνης και αξιοπρέπειας για τη Μακεδονία μας. (BINTEO)

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 15/10 στον πολυχώρο της «Εληάς» στη Βέροια η εκδήλωση με κεντρικό θέμα«Σκοπιανό: ώρα ευθύνης και εθνικής αξιοπρέπειας» που διοργάνωσε ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης και υποψήφιος Δήμαρχος Βέροιας Ιωάννης Παπαγιάννης, σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο Μακεδονικό Ρόδακα. Πρόκειται για την πρώτη από μια σειρά ανάλογων εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν σε κάθε γωνιά του δήμου Βέροιας, με στόχο την πληρέστερη δυνατή ενημέρωση των δημοτών γύρω από το μείζον εθνικό ζήτημα.

Παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη και πλήθους κόσμου, με αφορμή την Ημέρα του Μακεδονικού Αγώνα αλλά και τα Ελευθέρια της πόλης, ο κ. Παπαγιάννης ανέλαβε την πρωτοβουλία να προσκαλέσει στην πρωτεύουσα της Ημαθίας διακεκριμένους ομιλητές, όπως το στρατηγικό σύμβουλο Νίκο Λυγερό και το διεθνολόγο, καθηγητή της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ., Βενιαμίν Καρακωστάνογλου που με τις εισηγήσεις τους κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του ακροατηρίου για πάνω από δύο ώρες.

Στο χαιρετισμό του κ. Παπαγιάννης τόνισε πως το όνομα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου και πως τα χειρότερα «κρύβονται»  πίσω από την αναγνώριση της δήθεν μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας με την κατάπτυστη «ντροπή των Πρεσπών», όπως τη χαρακτήρισε. «Η Ελλάδα που αντιστέκεται, η Ελλάδα που δεν ξεχνά, η Ελλάδα που δεν είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει τα Ιερά και τα Όσια της, είναι απόψε εδώ. Είναι εδώ, για να τονίσει με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, για μία ακόμη φορά, πως η Μακεδονία δεν μπαίνει στο ζύγι», τόνισε με έμφαση, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων.

Από την πλευρά του, ο διακεκριμένος νομικός  Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, ανέλυσε πτυχές του ζητήματος της ονομασίας του γειτονικού κράτους, διευκρινίζοντας τους κινδύνους που ελλοχεύει η μετονομασία τους, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Ο κ. Καρακωστάνογλου αναφέρθηκε στο πληθυσμιακό δυναμικό της γειτονικής χώρας, την έντονη παρουσία του αλβανικού στοιχείου και εξήγησε γιατί είναι τελείως αδόκιμος και άστοχος ο όρος «Βόρεια Μακεδονία».

Σε μία εμπεριστατωμένη και λεπτομερή ανάλυση των άρθρων της συμφωνίας των Πρεσπών προχώρησε ο στρατηγικός  σύμβουλος Νίκος Λυγερός. Στη διάρκεια της ομιλίας του κατήγγειλε την κυβέρνηση για «σταλινισμό» και για ελλιπή ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών. «Συμφωνία υπήρχε πολλούς μήνες πριν, από τον Οκτώβριο του 2017 είχαν όλα συμφωνηθεί», τόνισε και επισήμανε πως «Ό, τι όνομα και να βάλουν, από τη στιγμή που έχει μέσα το ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ θα μείνει στο τέλος μόνο το ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Καλλίπετρας π. Παλαμάς, ως εκπρόσωπος του στρατηγού ε.α., επίτιμου Αρχηγού ΓΕΣ Φράγκου Φραγκούλη, ο πρώην Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης καθώς και ο π. Νεκτάριος, ως εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα.