Η ΝΔ, η Βέροια, οι κουβέντες και τα δήθεν χρίσματα.

Περίεργα πράγματα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στην όμορφη πόλη μας με φόντο τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές και το ποιος θα είναι ο «εκλεκτός» της Νέας Δημοκρατίας για τη διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου.

Οι τελευταίες εξελίξεις θέλουν την κυρία Γεωργία Μπατσαρά με δήλωση, μέσω facebookπαρακαλώ, ότι έχει εξασφαλίσει εν τέλει την «ευλογία» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως η ίδια δήλωσε έκανε κουβέντα με τον αθηναίο Νικήτα Κακλαμάνη. Προχώρησε μάλιστα ένα βήμα παραπάνω η πρώην βουλευτής της ΝΔ, τονίζοντας με βεβαιότητα πως η Νέα Δημοκρατία θα τη στηρίξει στην εκλογική μάχη, ενώ δεν παρέλειψε να «χρωματίσει» πλήρως τις αυτοδιοικητικές εκλογές, τονίζοντας πως ένας «κυβερνητικός αυτοδιοικητικός» θα λειτουργεί καλύτερα με το κράτος, δηλαδή, με μια ενδεχόμενη κυβέρνηση της ΝΔ.

Εδώ οφείλω να κάνω μια πρώτη παρατήρηση: είναι προς το συμφέρον της Βέροιας μια αυτοδιοικητική αρχή βαμμένη με ένα, μόνο, χρώμα; Δεν είναι προς το συμφέρον του Δήμου Βέροιας η συνέργεια δυνάμεων, η επιλογή των άριστων, ανεξάρτητα από την κομματική τους προέλευση; Είναι δυνατό, εν έτει 2018, η αυτοδιοίκηση να σέρνεται πίσω από κόμματα; Η μέσωfacebook προς το παρόν υποψήφια δήμαρχος οφείλει να κατανοήσει πως άλλαξαν οι εποχές, δεν είμαστε πλέον στη δεκαετία του ’80. Νομίζω, πως  η προσέγγιση αυτή είναι, αυστηρά παλαιοκομματική και αναχρονιστική.

Αλλά θέλω να σταθώ και στο εξής: την υπερβολική βεβαιότητα με την οποία η κυρία Μπατσαρά εκφράζεται όσο αφορά στη στήριξη στο πρόσωπο της. Οι δικές μου πληροφορίες θέλουν τα κεντρικά της ΝΔ να μην επιβεβαιώνουν πως στο Δήμο Βέροιας υπάρχει ή θα υπάρξει κομματικός υποψήφιος. Παραμένει, όπως μου είπαν, σε ισχύ, η δέσμευση του Λευτέρη Αυγενάκη, αλλά και του προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη πως η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να δώσει χρίσματα σε πρωτεύουσες Νομών.

Τελικά τι ισχύει; Μήπως ο αγώνας για το χρίσμα, που ίσως κάποιοι χωρίς αυτό δεν μπορούν να πορευτούν, υπερισχύει από τη μάχη για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών σε μια πόλη και ένα Δήμο που έχουν βαλτώσει από την ανικανότητα των διοικούντων; Θα δούμε…

Οπωσδήποτε αυτοί οι οχτώ μήνες μέχρι τις εκλογές θα έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Αγησίλαος Βεροιώτης