«Η Λάμψη» και «Be my Hero» στη μάχη κατά του παιδικού καρκίνου

Με στόχο τη διεύρυνση της Δεξαμενής Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών για δεύτερη χρονιά ενώνουν τις δυνάμεις τους ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες Βορείου Ελλάδος και η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Be My Hero και διοργανώνουν από κοινού εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την την Παγκόσμια Ημέρα για τον Παιδικό Καρκίνο.

Ομάδα εθελοντών εξωτερικών δράσεων του Συλλόγου «Λάμψη» με φυλλάδια πληροφορεί τους περαστικούς για τα απλά βήματα, με τα οποία μπορούν γίνουν Εθελοντές Δότες Μυελού των Οστών και εκπρόσωποι του «Be My Hero» συλλέγουν δείγματα και εγγράφουν όσους επιθυμούν να προστεθούν στην αλυσίδα προσφοράς αιμοποιητικών κυττάρων.

«Να εγγραφούν όλοι εθελοντές δότες μυελού των οστών. Υπάρχει μία πιθανότητα στα 2 εκατομμύρια από τη στιγμή που κάποιος εγγράφεται Εθελοντής Δότης να είναι συμβατός, ώστε να δώσει δώσει μόσχευμα. Τα νούμερα μας λένε ότι πρέπει να έχουμε πάρα πολλούς εθελοντές δότες για να μπορεί οποιοσδήποτε ασθενής με λευχαιμία να αναζητεί και να βρίσκει μόσχευμα για να κάνει τη μεταμόσχευση. Είναι θέμα ζωής και θανάτου» τόνισε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Στέφανος Καλογιαννίδης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου «Λάμψη».

«Είναι ανώδυνη διαδικασία, για να εγγραφούν και να γίνει καταχώριση στην Παγκόσμια Τράπεζα. Το μόνο που κάνουμε είναι ότι συμπληρώνουμε μία αίτηση και με μία μπατονέτα λαμβάνουμε στοματικό επίχρισμα από την εσωτερική περιοχή των ούλων των ενδιαφερόμενων, οι οποίοι εγγράφονται στη λίστα των υποψηφίων δοτών» ανέφερε ο κ. Καλλογιαννίδης, ο οποίος ήταν παιδί, το 1993, όταν διαγνώσθηκε με καρκίνο και το 2014 υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση μυελού.

Στη περσινή εκδήλωση εγγράφηκαν 385 εθελοντές δότες μυελού των οστών, αριθμό που φέτος θέλουν να ξεπεράσουν οι δύο οργανώσεις, όπως ανέφερε ο κ. Καλογιαννίδης, ο οποίος χαρακτήρισε άψογη τη συνεργασία με τους εθελοντές της «Be My Hero». «Ήρθαν από την Αθήνα για την εκδήλωση και πέρσι και φέτος» είπε ο κ. Καλογιαννίδης, οι γονείς του οποίου είναι μέλη του συλλόγου «Λάμψη» και τώρα που ο ίδιος ενηλικιώθηκε εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο και συμμετέχει ενεργά στις δράσεις με στόχο την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών νοσηλείας των παιδιών με νεοπλασματικές ασθένειες και την οργανωμένη αντιμετώπιση ειδικών προβλημάτων.

«Καλούμε τον κόσμο να έρθει και να καταλάβει πως με μία απλή πράξη σώζει μία ζωή. Σύμφωνα με την ιατρική, είναι μία ανώτερη πράξη ανθρωπιάς και αγάπης» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η υπεύθυνη επικοινωνίας της Be My Hero, Κική Λεγάκι. «Μυελός των οστών είναι το εργοστάσιο παραγωγής αίματος, βρίσκεται στο πίσω μέρος της λεκάνης, δεν έχει καμία σχέση με τη μέση, με την πλάτη, με τη σπονδυλική στήλη, με τον νωτιαίο μυελό. Ο κόσμος συγχέει τον νωτιαίο μυελό με τον μυελό των οστών» διευκρίνισε η κ. Λεγάκι.

«Το «εργοστάσιο» που παράγει το αίμα σε κάποια παιδιά παράγει ελαττωματικά κύτταρα τα καρκινικά. Αν δεν σκοτωθούν με τις χημειοθεραπείες τότε τα παιδιά δεν έχουν άλλη ελπίδα σωτηρίας παρά μόνο τη μεταμόσχευση μυελού των οστών, αντικατάσταση του αίματός τους. Η ελληνική δεξαμενή είναι πολύ μικρή, δεν υπάρχουν Έλληνες εθελοντές δότες μυελού των οστών, δεν το ήξεραν μέχρι τώρα ότι μπορούν να κάνουν κάτι τόσο μεγάλο και τόσο ευλογημένο να εγγραφούν και να δώσουν το αίμα τους» υπογράμμισε.

Ως εθελοντές δότες μυελού των οστών, μπορούν να εγγραφούν όσοι είναι μεταξύ 18-50 ετών, σε καλή κατάσταση υγείας και εφόσον είναι συνειδητοποιημένοι ότι θέλουν και επιθυμούν να σώσουν την ζωή ενός ανθρώπου που νοσεί από καρκίνο του αίματος.

Τα αποτελέσματα της εργαστηριακής ανάλυσης του δείγματος επιχρίσματος καταχωρούνται στην Εθνική και Παγκόσμια Δεξαμενή Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών (BMDW).

Η εκδήλωση στο κατάστημα ΤΟΜS FLAGSHIP THESSALONIKI, στο κέντρο της πόλης ξεκίνησε στις 12:00 το μεσημέρι, με αρκετούς ενδιαφερόμενους να περιμένουν τους διοργανωτές για να ενημερωθούν και να εγγραφούν και θα ολοκληρωθεί στις 6 το απόγευμα.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisements