Άθλημα Σωματικής Διάπλασης.

Σωματοδόμηση ή μπόντι μπίλντινγκ (Bodybuilding) ονομάζεται η διαδικασία αύξησης της μυϊκής μάζας και ελάττωσης του σωματικού λίπους με συνδυασμό άρσης βαρών, επαρκούς πρόσληψης θερμίδων και θρεπτικών συστατικών, καθώς και ξεκούρασης. Ο άνθρωπος ο οποίος ασχολείται με τη δραστηριότητα αυτή καλείται μπόντι μπίλντερ. Ως άθλημα καλούμενο αγωνιστικό μπόντι μπίλντινγκ, οι μπόντι μπίλντερς επιδεικνύουν το σώμα τους έναντι επιτροπής κριτών, οι οποίοι τους βαθμολογούν βάσει της εμφάνισής τους.

Η νέα γενιά των bodybuilders, φέρνει νέα σωματικά πρότυπα. Άλλοι σωματότυποι,ογκώδεις φιγούρες, τεραστίων διαστάσεων. Τα πρότυπα των νέων bodybuilder έχουν αλλάξει. Παλαιότερα στην εποχή του Arnold schwarzenegger(1970) , ένας από τους πιο διάσημους Bodybuilders και ηθοποιούς, οι αθλητές της σωματικής διάπλασης, είχαν ως πρότυπα τα αρχαιοελληνικά αγάλματα. Στόχος τους ήταν η καλύτερη δυνατή εμφάνιση επί σκηνής, ως προς την συμμετρία όλου του σώματος. Πλέον, ο ανταγωνισμός στους αγώνες του Bodybuilding, έγκυται στην όσο το δυνατόν περισσότερη και μεγαλυτερη μυική μάζα. Δυστυχώς ο ανταγωνισμος στην καλαισθησία του σώματος και την αισθητικη-συμμετρική εμφάνιση δεν υφίσταται πλέον. Η μόνη κατηγορία που προβάλλεται το σώμα ολοκληρωμένο και αισθητικό ειναι η Classic physique. Μια κατηγορία που προσπαθεί να μιμηθεί την Χρυσή Εποχή της σωματικής διάπλασης.

Ένας αθλητής της Νέας Γενιάς στο Bodybuilding ειναι ο Vitaliy Ugolnikov. Όπου με σαρδόνιο χαμόγελο ποζάρει στην παρακάτω φωτογραφία.  Είναι μόλις 22 ετών και θα ελεγε κανείς πως η σωματική του διάπλαση, ειναι από »άλλον πλανήτη». Αποτελεί πρότυπο για την νεολαία.  Ο ίδιος δηλώνει πως αν δεν ήταν σε καραντίνα, θα μπορούσε να έχει δείξει καλύτερη πρόοδο.

Όλα ειναι θέμα επιλογών. Η καλαισθησία και το <<ωραίο>> ειναι υποκειμενικά για τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Έξαλλου, το Βodybulding ειναι άθλημα αποδόσεων και όχι επιδόσεων. Όποιος  αποδώσει καλύτερα σε όλα (φαγητό ,ξεκούραση ,φαρμακοδιέγερση ,προπονήσεις και ποζάρισμα) θα ειναι αυτός που θα κερδίσει την πρώτη θέση.