Ο Γιάνης παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη το αναπτυξιακό σχέδιο του ΜέΡΑ25!

Ένα τρισδιάστατο αναπτυξιακό σχέδιο, με «καρφιά» κατά κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρουσίασε αργά το απόγευμα της Τρίτης ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης από το συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης στη διάρκεια της ομιλίας του με τίτλο «Το όραμα του ΜέΡΑ25 για την Ελλάδα του 2025» κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι συνεχίζει τις ίδιες μνημονιακές πολιτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μάλιστα παρουσίασε γραφήματα που αποτυπώνουν ότι η ύφεση είχε ξεκινήσει αρκετό καιρό πριν την έναρξη της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

«Μια κυβέρνηση που εμμένει ψευδώς ότι ήμασταν σε τροχιά ανάπτυξης πριν από την πανδημία είναι καταδικασμένη σε υφιστάμενη ύφεση που η πανδημία πολλαπλασιάζει. Μια αξιωματική αντιπολίτευση που εμμένει ψευδώς ότι θα είχαμε ανάπτυξη εάν δεν είχε χάσει τις εκλογές είναι καταδικασμένη, ούτε αξιόπιστη αντιπολίτευση να κάνει, ούτε να προτείνει θεραπευτικές λύσεις», τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε την ανάγκη για ένα «σχέδιο απόδρασης από την χρεοδουλοπαροικία», η οποία όπως είπε εγκλωβίζει την Ελλάδα σε μια διαρκή ύφεση, ενώ αναφέρθηκε και στην Επιτροπή Πισσαρίδη, η οποία έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στη διαχείριση του ευρωπαϊκού πακέτου των 32 δισ. της Κομισιόν. Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη η έκθεση Πισσαρίδη «αναπαράγει ιδεολογήματα του 1990» που ακόμα και αυτά απαιτούν σύγκρουση με την τρόικα, σύγκρουση την οποία η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται.

Για τα εξοπλιστικά
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα εξοπλιστικά προγράμματα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, υποστηρίζοντας ότι είναι αδύνατη μια «κούρσα εξοπλισμών με τον Ερντογάν» και ότι τα 10 δισ. που θα δαπανηθούν θα φουσκώσουν το ήδη μη βιώσιμο χρέος. Μάλιστα, όσον αφορά την τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στην ανάγκη σύγκλησης Διεθνούς Περιφερειακής Σύσκεψης.

Βαρουφάκης: Τι περιλαμβάνει το αναπτυξιακό σχέδιο του ΜέΡΑ25
Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 είπε πως «ο μόνος τρόπος να τερματιστεί η συστηματική υφεσιακή δυναμική είναι ένας συνδυασμός πολιτικών προστασίας και αναδιάρθρωσης των παραγωγικών δυνάμεων που παραμένουν ζωντανές στην χώρα». Και για να υπάρξει αυτός ο συνδυασμός πολιτικών απαιτείται «Τρισδιάστατο Αναπτυξιακό Σχέδιο», που θα περιλαμβάνει:

Διάσταση 1η – Κουρέματα φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών υποχρεώσεων. Τα δάνεια και οι αναβολές είναι δώρα άδωρα. Τα κουρέματα είναι το μόνο φάρμακο της χρεοκοπίας των ιδιωτών. Χωρίς αυτά, η χρεοκοπία επιχειρήσεων και νοικοκυριών απλά θα ανακυκλώνεται αυξανόμενη
Διάσταση 2η – Το κράτος πρέπει άμεσα να επανακτήσει εργαλεία άσκησης πολιτικής που του απέσπασαν οι δανειστές, χωρίς τα οποία κανένα κράτος δεν μπορεί να προστατεύσει και να ενισχύσει τους πολίτες του – με παράλληλη μεταφορά αποφασιστικής εξουσίας από το κράτος στους πολίτες μέσω νέων συμμετοχικών θεσμών.
Διάσταση 3η – Βιώσιμο επενδυτικό σχέδιο που θα μετατρέψει τη χώρα στο Μεσογειακό Κέντρο των Πράσινων Τεχνολογιών του 21ου αιώνα αποσοβώντας το σοβαρό κίνδυνο να χάσουμε και την επόμενη βιομηχανική επανάσταση – εκείνη που ήδη βρίσκεται υπ’ ατμόν.
Στο πλαίσιο αυτό διατύπωσε προτάσεις, όπως:

Κατάργηση όλων των προπληρωμών για ετήσια εισοδήματα φυσικών προσώπων κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ και για επιχειρήσεις με προσωπικό μικρότερο των 300 ατόμων
Κούρεμα (όχι αναβολή) οφειλών επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων που επλήγησαν άμεσα από την πανδημία
Ανώτατο ΦΠΑ στο 15% (18% μετρητά), χαμηλότερο στο 6% (9% μετρητά) – και περαιτέρω μειώσεις 30% για όλες τις παραμεθόριες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των νησιών του Αιγαίου.
Φόρος επιχειρήσεων: 15% για τις μικρές, 20% για τις μεσαίες, σε 29% για τις μεγάλες
Μηδενικός ΕΝΦΙΑ για αντικειμενικές αξίες κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ, αύξηση του ΕΝΦΙΑ για αντικειμενικές πάνω από 600 χιλιάδων ευρώ
Κατάργηση της ΑΑΔΕ και δημιουργία Αυτόνομης Γενικής Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με επιλογή ΓΓ από Κοινωνική Επιτροπή Επιλογής Ανώτατου Προσωπικού αποτελούμενη κατά 1/3 βουλευτές, κατά 1/3 από κληρωτούς δικαστές και κατά 1/3 από κληρωτούς επαγγελματίες λογιστές-φοροτεχνικούς.
Μεταφορά του Φορολογικού Λογισμικού σε νέα Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων & Φορολογικού Λογισμικού
Κατάργηση του «Ηρακλή» και ίδρυση στη θέση του της Εθνικής Εταιρείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Εξυγίανσης των Τραπεζών, και Προστασίας Δανειοληπτών, με την επωνυμία «ΟΔΥΣΣΕΑΣ».
Κατάργηση του «Υπερταμείου» και δημιουργία Εθνικής Αναπτυξιακής Εταιρείας Δημόσιας Περιουσίας & Δημοσιονομικών Συναλλαγών («Αθηνά») στην οποία υπάγονται:
I. η Εθνική Εταιρεία Τραπεζικών Συμμετοχών, που θα αντικαταστήσει το υπό κατάργηση Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, και
II. η Νέα Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, που θα προκύψει μετά από συγχώνευση του ΤΑΙΠΕΔ με την υπάρχουσα αναπτυξιακή τράπεζα ώστε να πάψει η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας η οποία πλέον θα αποτελεί την κεφαλαιακή βάση της αναπτυξιακής τράπεζας.

Πηγή: iefimerida.gr

iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/baroyfaki-trisdiastato-anaptyxiako-shedio-mera25