Αναγέννηση από τη φύση στο Σέιχ Σου!

 

Κατά τη διάρκεια των ελέγχων στο Σέιχ Σου, ο ειδικός στη Δασική Εντομολογία και τη Δασοπροστασία, ερευνητής στο Εργαστήριο Δασικής Εντομολογίας στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Δημήτρης Αβτζής, διαπίστωσε ότι επήλθε αναγέννηση του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης, έπειτα από την απομάκρυνση των δέντρων που προσβλήθηκαν από το φλοιοφάγο έντομο.

Συγκεκριμένα είπε : «Από τα σημεία όπου απομακρύνθηκαν τα νεκρά και προσβεβλημένα δέντρα από το φλοιοφάγο έντομο, από κάτω βγαίνει φυσική αναγέννηση. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι το δάσος χρειαζόταν να έρθει στη σωστή του αναλογία για να μπορέσει να αναπτυχθεί ακόμη καλύτερα. Σιγά σιγά η φύση αναλαμβάνει το καθήκον της».

Επίσης, υποστήριξε πως οι αεροψεκασμοί θα φέρουν το δάσος σε μια ισορροπία υπό την προϋπόθεση της  συνέχισης της σωστής διαχείρισης που ήδη ξεκίνησε το 2019.

Επιπλέον, διατείνεται ότι οι αεροψεκασμοί στοχεύουν στη μείωση του πληθυσμιακού δυναμικού των εντόμων αυτών διότι πρόκειται για μια κάμπια που εκκρίνει μια τοξίνη έπειτα από μια ηλικία και ότι όταν αυτή η τοξίνη έρθει σε επαφή με το δέρμα των ανθρώπων, προκαλεί έκζεμα. Επιπλέον, δήλωσε πως η πευκάμπια δεν δημιουργεί τόσο μεγάλο θέμα στα δάση όσο στην υγεία του κόσμου, των περιπατητών και έτσι για αυτόν τον λόγο διενεργούν τους αεροψεκασμούς με βάκιλο που είναι ένα βιολογικό σκεύασμα.