Η Συντονιστική Επιτροπή Διαχείρισης «κρίσεων», δηλαδή περιστατικών προσέγγισης – αλληλεπίδρασης Αρκούδας (Ursus arctos) εντός κατοικημένων περιοχών της Π.Ε. Θεσσαλονίκης κατά την συνεδρίασή της, την Τετάρτη 14-06-2023 αποφάσισε να ενημερώσει τους κυνηγούς, τους μελισσοτρόφους, τους κτηνοτρόφους και τους πολίτες που κινούνται και δραστηριοποιούνται στην ύπαιθρο και ιδιαίτερα στις παρυφές δασών, για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν σε περίπτωση συνάντησης με Αρκούδα και συγκεκριμένα:
• Όσο κινούνται στην ύπαιθρο, στο δάσος ή σε περιοχή που μπορεί να αποτελέσει πέρασμα της Αρκούδας προς αναζήτηση τροφής, καλό θα ήταν να προκαλούν θόρυβο με την κίνησή τους, με ομιλίες ή ακόμη και με τη χρήση σφυρίχτρας, ώστε εάν υπάρχει Αρκούδα να απομακρυνθεί.
• Σε περίπτωση που είναι εποχούμενοι, να παραμείνουν στο όχημά τους, να κινούνται με μικρή ταχύτητα, να ανάψουν τα φώτα του οχήματος και να κορνάρουν.
• Σε περίπτωση συνάντησης με Αρκούδα ενώ είναι πεζοί, να είναι ψύχραιμοι να απομακρυνθούν άμεσα και διακριτικά προς αντίθετη κατεύθυνση, χωρίς να τρέξουν ή να φωνάξουν, αφήνοντας διέξοδο διαφυγής της. Η Αρκούδα δεν θα πρέπει να αιφνιδιασθεί, να ενοχληθεί, να αισθανθεί ότι κινδυνεύει, απειλείται ή είναι παγιδευμένη, σε κάθε δε περίπτωση, δεν πρέπει να οχληθεί εάν τυχόν είναι θηλυκή και συνοδεύεται από τα μικρά της.
• Αποτελεσματική μέθοδος προστασίας εγκαταστάσεων παντός είδους είναι η περίφραξη με ηλεκτροφόρο περίφραξη και η απώθηση με την παρουσία σκυλιών φυλάκων κοπαδιών.
• Η αποφυγή διασποράς τροφής (για αδέσποτα) ή σκουπιδιών που μπορούν να αποτελέσουν τροφή για την Αρκούδα είναι επιβεβλημένη.
• Η ενημέρωση της Δασικής Υπηρεσίας των Δήμων, της Αστυνομίας ή του Πυροσβεστικού Σώματος για τυχόν περιστατικό εμφάνισης Αρκούδας θα πρέπει να είναι άμεση.