Ο Δήμος Δέλτα στην κοινή εκπαίδευση εμπειρογνωμόνων στην Κωνσταντινούπολη

Συνεργασία για Προστασία από Καταστροφές και Περιβαλλοντική Παρακολούθηση στη Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας

Πέντε μετρητές πρόκειται να εγκατασταθούν το επόμενο χρονικό διάστημα στη λεκάνη απορροής των ποταμών Αξιού και Γαλλικού, με στόχο την αντιπλημμυρική της προστασία. Οι μετρητές θα καταγράφουν τη στάθμη του νερού, το ύψος της βροχής, την ταχύτητα του νερού, την παροχή του νερού και την επιφάνεια υγρής διατομής καθώς και μετεωρολογικές παραμέτρους (όπως η ταχύτητα του ανέμου, η διεύθυνση του ανέμου, η θερμοκρασία του αέρα, η υγρασία του αέρα, η βαρομετρική πίεση και η ολική ηλιακή ακτινοβολία).

Θα συνδέονται, παράλληλα, με ασύρματες μονάδες τηλεμετρίας, όπου θα καταλήγουν οι μετρήσεις, ενώ τα δεδομένα θα μεταφέρονται σε ένα κέντρο παρακολούθησης. Το σύστημα θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο του έργου CO-PREVENT «Συνεργασία για προστασία από καταστροφές και περιβαλλοντική παρακολούθηση στη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας», στο οποίο μετέχουν η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Τουρκία και η Μολδαβία. Στη συνέχεια, ο εξοπλισμός θα περάσει στην κατοχή του Δήμου Δέλτα, ώστε να συνεχίσει να παρακολουθεί τα δεδομένα των ποταμών, μεριμνώντας για την πρόληψη από καταστροφικές πλημμύρες στην ευρύτερη περιοχή.

Η ελληνική αποστολή των experts του ευρωπαϊκού έργου CO-PREVENT αναχωρεί τη Δευτέρα 02/10/2023 για την τριήμερη εκπαίδευσή τους στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο της δράσης για ενίσχυση της ικανότητας των experts για παρέμβαση σε διασυνοριακές καταστροφές.

Η πενταμελής αποστολή, με εκπροσώπους από το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος (Αντιπύραρχοι Καλαϊτζίδης Πρόδρομος, Ρεγκάς Αργύρης, Σερέτη Αρχοντία), τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης (κος Ταμβακίδης Στέλιος) και το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δέλτα  με εκπρόσωπο τον Αντώνη Παπαδογιάννη , θα εκπαιδευτεί στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυρόσβεσης, στο Συντονιστικό Κέντρο Αντιμετώπισης Καταστροφών, στο Κέντρο Προσομοίωσης Καταστροφών και στην Περιφερειακή Διεύθυνση Δασών Κωνσταντινούπολης. Επίσης, θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δράση του φορέα που εκπροσωπούν και θα ανταλλάξουν εμπειρίες και καλές πρακτικές με τις αντίστοιχες αποστολές από την Τουρκία, τη Βουλγαρία και τη Μολδαβία.

Το έργο CO-PREVENT χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας «Black Sea Basin ENI CBC 2014-2020». Ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2021 και θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2023. Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ είναι εταίρος στο έργο, με περιοχή μελέτης την υδρολογική λεκάνη των ποταμών Αξιού και Γαλλικού στην περιοχή του Δήμου Δέλτα.

Σχετικές δημοσιεύσεις