Καθοριστική η σημερινή ημερομηνία για την διάρκεια ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού/νόσησης

Από σήμερα, Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου, τροποποιείται η διάρκεια ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης. Πιο συγκεκριμένα, για τους ενήλικους άνω των 60 που έχουν συμπληρώσει 7 μήνες από την δεύτερη δόση υποχρεούνται να κάνουν την τρίτη δόση, διαφορετικά θεωρούνται ανεμβολίαστοι και υφίστανται τον αποκλεισμό από τους κλειστούς χώρους και την υποχρεωτική διεξαγωγή rapid-test προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες της καθημερινότητας τους.

Επιπλέον, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για όλους τους ενήλικες κάτω των 60 έχουν ισχύ ενός έτους, ωστόσο έχει τεθεί υπό συζήτηση η μείωση της ισχύος σε 9 μήνες.

Τέλος, τα πιστοποιητικά νόσησης από σήμερα έχουν ισχύ για 3 μήνες μετά το πρώτο θετικό τεστ στο ιό SARS-CoV-2, ενώ διαφορετική διάρκεια θα έχουν τα πιστοποιητικά νοσούντων που φέρουν γνωμάτευση ιατρού για αποδεδειγμένους ιατρικούς λόγους.

Οι ενήλικες που φέρουν πιστοποιητικό νόσησης αλλά δεν έχουν εμβολιαστεί καλούνται να κάνουν 1 δόση εμβολίου J&J. Παράλληλα όμως, συστήνεται ο εμβολιασμός με αναμνηστική δόση τουλάχιστον 3 μήνες μετά με μία δόση Pfizer, J&J ή μισή δόση Moderna.

Στην περίπτωση, των πλήρων εμβολιασμένων ενηλίκων και τωνπλήρων εμβολιασμένων ενηλίκων που όμως έχουν νοσήσει συστήνεται ο εμβολιασμός 3 μήνες μετά τη δεύτερη δόση ή αλλιώς την νόσηση με μία δόση Pfizer ή μισή δόση Moderna.

#covid19 #vaccination #greece

Σχετικές δημοσιεύσεις