Ο λοιμός του 431 π.Χ. στην Αθήνα, (επιμ.) Λάζαρος Κυρίζογλου

Ο λοιμός του 431 π.Χ. στην Αθήνα  

Επιμέλεια:
Λάζαρος Κυρίζογλου
Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης
Α΄ Αντιπρόεδρος Κεντρικής Ένωσης

                                                                         Η ιστορία, δυστυχώς, επαναλαμβάνεται πολλές φορές, σαν τραγωδία.

image-001.jpg

Η ανθρωπότητα, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, έχει πληγεί από επιδημίες ασθενειών κι έχουν χαθεί εκατομμύρια άνθρωποι. Μια τέτοια επιδημία ήταν αυτή του λοιμού που εκδηλώθηκε το 430 π.Χ., το δεύτερο έτος του Πελοποννησιακού πολέμου (431-404 π.Χ.) και προκάλεσε την απώλεια μεγάλου μέρους του πληθυσμού της Αθήνας. Ανάμεσα σ’ αυτούς που πέθαναν ήταν και μέλη της οικογένειας του και ο ίδιος ο Περικλής. Νόσησε μάλιστα κι ο Θουκυδίδης, ο οποίος διέφυγε τον θάνατο. Το πρώτο σύμπτωμα των ασθενών, ήταν ένας εξοντωτικός πυρετός, ακατάσχετη αιμορραγία από τα μάτια, εμετός και συνέχεια της αιμορραγίας, ακολουθούμενη από εξανθήματα και διάρροια.

 

Παραθέτουμε για τον λοιμό το αρχαίο κείμενο, σε μετάφραση του Αθανασίου Γιαγκόπουλου Φιλολόγου και καθηγητή μου, όπως ο Θουκιδίδης στο 2ο βιβλίο των Ιστοριών του (§§ 47-54) τον περιγράφει. Δεν προβαίνουμε σε κανένα σχολιασμό.

Αφήνουμε τον αναγνώστη να βγάλει μόνος του συμπεράσματα.

image-003.jpg
image-004.jpg
image-006.jpg
image-007.jpg
image-008-bDAkt.jpg
image-009.jpg
image-010.jpg
image-011.jpg

Επιμέλεια:
Λάζαρος Κυρίζογλου
Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης
Α΄ Αντιπρόεδρος Κεντρικής Ένωσης
Δήμων Ελλάδος                                       [Πηγή: https://www.lazaroskyrizoglou.gr/o-loimos-toy-431-p-ch-stin-athina-118]

Σχετικές δημοσιεύσεις