Innovation for Society Awards-Ενημέρωση από το One Stop Liaison Office του Μηχανισμού Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Σχετικά με το «Innovation for Society Awards», ένα νέο και πολλά υποσχόμενο Χρηματοδοτικό Εργαλείο από τον Μηχανισμό Καινοτομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενημερώνει το One Stop Liaison Office του Μηχανισμού Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στη σημερινή εποχή οι κοινωνικές προκλήσεις είναι πολυάριθμες, πολύπλοκες και επείγουσες – από τη γήρανση του πληθυσμού, την κλιματική αλλαγή έως την ενεργειακή ασφάλεια. Οι αλλεπάλληλες και ταυτόχρονες κρίσεις (οικονομική, υγειονομική, ενεργειακή, κλιματική), καταδεικνύουν την αναγκαιότητα για αξιοποίηση της Έρευνας  και Καινοτομίας και τη διάθεση τους στις υπηρεσίες της κοινωνίας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα τα ανωτέρω ζητήματα.
Με γνώμονα την εξεύρεση λύσεων στις κοινωνικές προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας το One Stop Liaison Office εντείνει τις προσπάθειες ανάπτυξης πρωτοβουλιών και περαιτέρω ενδυνάμωσης του Οικοσυστήματος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας μέσω στοχευμένων ενεργειών για την υλοποίηση ενός Διαγωνισμού Ανοιχτής Καινοτομίας.
Ως αποτέλεσμα διαρκούς διαβούλευσης με τους φορείς της «τετραπλής έλικας» (Διακυβέρνηση, Αγορά, Έρευνα, Πολίτες), τόσο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κατά τη διάρκεια των τεσσάρων τελευταίων ετών, όσο και με εκπροσώπους άλλων Ευρωπαϊκών Περιφερειών -ειδικών στην υλοποίηση Δράσεων Ανοιχτής Καινοτομίας- και εμπειρογνώμονες σε θέματα Έρευνας και Καινοτομίας της πλατφόρμας του «Interreg Europe»το One Stop Liaison Office διενεργεί σύντομη έρευνα με θέμα τις κοινωνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η σύγχρονη κοινωνία και ο καθένας/μία από εμάς σε καθημερινό επίπεδο και πως η Καινοτομία θα μπορούσε να συνεισφέρει σ’ αυτές με λύσεις.
Η έρευνα απευθύνεται σε όλη την κοινωνία και αποσκοπεί στην ανάδειξη της κύριας πρόκλησης, η οποία θα αποτελέσει το βασικό αντικείμενο της νέας Δράσης – Διαγωνισμού Ανοιχτής Καινοτομίας «Innovation for Society Awards». Ως εκ τούτου η μαζική συμμετοχή στην έρευνα θα διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο, διασφαλίζοντας την αποτελεσματική προσέγγιση του θέματος.
Η πρωτοβουλία θα παραμείνει ανοιχτή καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023. Μέχρι στιγμής η ανταπόκριση είναι ενθαρρυντική, καθώς σε σύντομο χρονικό διάστημα τo One Stop Liaison Office έλαβε περίπου 250 απαντήσεις. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, η επιβάρυνση του περιβάλλοντος (60%), η έλλειψη πόρων – υψηλές τιμές (53%) και οι κίνδυνοι για την υγεία (39%) αποτελούν τις σημαντικότερες προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας. Επιπρόσθετα θέματα, όπως η ανεργία, οι μεταφορές, η προσβασιμότητα και οι ψηφιακές τεχνολογίες φαίνεται να απασχολούν σε καθημερινή βάση τους ερωτηθέντες.
Η δημοσιοποίηση του διαγωνισμού αναμένεται να λάβει χώρα εντός του 2024, με δικαίωμα συμμετοχής σ’ αυτόν να νομικά (νεοφυείς και υφιστάμενες επιχειρήσεις, ερευνητικούς φορείς, ελεύθεροι επαγγελματίες)αλλά και φυσικά (φοιτητές, απλοί πολίτες) πρόσωπα. Απώτερος στόχος είναι η εδραίωση του ως «Θεσμού» – Σημείο Αναφοράς για τα Οικοσυστήματα Καινοτομίας, τόσο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και για τα υπόλοιπα σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Άξιο αναφοράς αποτελεί το γεγονός ότι εκπρόσωποι του One Stop Liaison Office, μέσω της παρουσίας τους στο περίπτερο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο της Έκθεσης Καινοτομίας και Ψηφιακής Τεχνολογίας «Beyond 2023»   είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν και να ενημερώσουν εκθέτες και κοινό σχετικά με τον επερχόμενο διαγωνισμό. Το επόμενο διάστημα, αναμένεται να πραγματοποιηθούν αντίστοιχες ενέργειες στο πλαίσιο διεξαγωγής εκδηλώσεων προώθησης της Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας εντός της Περιφέρειας.
Συνεχή ενημέρωση σε θέματα καινοτομίας μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του One Stop Liaison Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας: ris3rcm.eu, στην πλατφόρμα διερεύνησης τάσεων www.horizonscanning.gr και στα social media https://www.facebook.com/RIS3RCMakedonia/ και https://twitter.com/RIS3RCMakedonia.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα παρακάτω τηλέφωνα:
Σταύρος Μαντζανάκης 2313 319668
Λαγκάνη Χριστίνα 2313 319667
Στέφανος Φωτιάδης 2313 319667
Γουλάπτση Μαρία 2313 319705

Επίσης στο e-mail info@ris3rcm.eu

Σχετικές δημοσιεύσεις