Οι δράσεις για το περιβάλλον συνεχίζονται στον δήμο Νεάπολης – Συκεών

Παράταση ως τις 20 Ιουνίου στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στον διαγωνισμό «Πράσινο Μπαλκόνι» – Την πρώτη Κυριακή στο Άλσος ακολούθησε χθες η δράση φύτευσης αρωματικών φυτών στο Κέντρο Οικογένειας

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5/6) τιμήθηκε χθες αλλά, καθώς ολόκληρος ο Ιούνιος είναι αφιερωμένος στο Περιβάλλον, οι δράσεις που έχει προγραμματίσει και υλοποιεί η αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και Πρασίνου του δήμου Νεάπολης-Συκεών σε συνεργασία με τις υπόλοιπες αντιδημαρχίες, τα νομικά πρόσωπα του δήμου και τα τοπικά συμβούλια και των τεσσάρων δημοτικών ενοτήτων θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος του πρώτου μήνα του καλοκαιριού.

Σήμερα σε συνεργασία με την αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής φυτεύτηκαν στους χώρους του Κέντρου παιδιού και Οικογένειας Connect Family (Καραβαγγέλη 9) αρωματικά φυτά.

Αύριο θα πραγματοποιηθεί το πρώτο (εξ αναβολής λόγω καιρού) εργαστήριο κηπουρικής για όσους θέλουν να μάθουν βασικές αρχές της αστικής κηπουρικής με τίτλο «Κηπουροί στην πράξη». Το ραντεβού έχει κλειστεί για τις 7 το απόγευμα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Συκεών (Οδ. Φωκά 46) και είναι ευπρόσδεκτοι όλοι όσοι θέλουν να μάθουν μερικά μυστικά της κηπουρικής. Οι εγγραφές μπορούν να γίνουν στον σύνδεσμο https://forms.gle/YSAkcTxKmztwckYWA ή τηλεφωνικά στο 2313 502222.

Επιτυχημένο το πρώτο ραντεβού στα δημοτικά Άλση

Το πρώτο ραντεβού στα Δημοτικά Άλση Συκεών και Πεύκων για γονείς και παιδιά από 4 έως 12 ετών, στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία την Κυριακή 4 Ιουνίου. Εκατοντάδες αγόρια, κορίτσια, μπαμπάδες και μαμάδες κατέκλυσαν το δημοτικό Άλσος Συκεών (Δενδροφυτεία) και το Άλσος Δελασάλ και συμμετείχαν σε βιωματικές δράσεις, έπαιξαν, γέλασαν, άκουσαν μουσικές και κατασκεύασαν τις δικές τους καλλιτεχνικές δημιουργίες περνώντας χρόνο μαζί ως οικογένεια και απολαμβάνοντας τις χαρές της φύσης.

Το μενού είχε από όλα: Δημιουργική Ρομποτική, διαδραστικές μουσικές παραστάσεις, FamilyYoga, βιωματικά περιβαλλοντικά εργαστήρια και εικαστικές δράσεις, επιστημονικά παιχνίδια και πειράματα, κουκλοθέατρο, εκπαιδευτικά προγράμματα συναισθηματικής ενδυνάμωσης και σύνδεσης με τη Φύση. Όσοι δεν έλαβαν μέρος, έχουν μπροστά τους όλο τον Ιούνιο για να διασκεδάσουν και να εκτιμήσουν όσα η φύση χαρίζει στη ζωή μας.

Με αφορμή την πρώτη Κυριακή στο Άλσος αλλά και τις δράσεις για το περιβάλλον ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης αναφέρθηκε για ακόμη μία φορά στην ανάγκη να κινητοποιηθούμε για να σώσουμε το περιβάλλον. «Δυστυχώς η κλιματική κρίση ήρθε νωρίτερα από όσο πίστευαν ακόμη και οι εξειδικευμένοι επιστήμονες και τη βιώνουμε ήδη με τις έντονες διακυμάνσεις των καιρικών φαινομένων. Ό, τι μπορούμε να κάνουμε για το περιβάλλον, την προστασία και την ανάδειξή του πρέπει να το κάνουμε άμεσα. Αυτό πρέπει να ξέρουν οι ηγέτες παγκοσμίως, αυτό πρέπει να ξέρει ο κάθε πολίτης σε όποια γωνιά της γης κι αν κατοικεί. Πρέπει να προβληματιστούμε και να κινητοποιηθούμε με τη νεολαία μας στην πρώτη γραμμή. Σε αυτό αποσκοπούν οι Κυριακές στο Άλσος στο να ζωντανέψουμε τα άλση μας με τα παιδιά στο επίκεντρο. Οι φυτεύσεις παντού από την υπηρεσία Πρασίνου, οι δενδροφυτεύσεις εκατέρωθεν των δρόμων ο διαγωνισμός «Πράσινο Μπαλκόνι» που ενθαρρύνει τη συμμετοχή του πολίτη στην ενίσχυση του αστικού πρασίνου, γι’ αυτό και προτείνουμε την επέκτασή του σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη είναι ελάχιστα από αυτά που μπορούμε να κάνουμε για να πρασινίσει ξανά η Θεσσαλονίκη μία από τις χειρότερες πόλεις σε αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο και μία από τις πιο επιβαρυμένες σε ό, τι αφορά την ατμόσφαιρα αφού τα καρκινογόνα αιωρούμενα μικροσωματίδια την κατατάσσουν σε μία από τις δυσχερέστερες θέσεις σε όλη την Ε.Ε».

Η αντιδήμαρχος Πρασίνου και Περιβάλλοντος Παρή Γενίτσαρη δίνει έμφαση σε όλες τις δραστηριότητες που γίνονται και θα γίνουν μέσα στον Ιούνιο: «Σχεδιάσαμε προγραμματίσαμε και υλοποιούμε φυτεύσεις φυτών, αρωματικών φυτών και δενδροφυτεύσεις σε συνεργασία με τα τοπικά συμβούλια, ποικίλες βιωματικές δράσεις μέσα από τις «Κυριακές στο Άλσος», εργαστήρια κηπουρικής ώστε να μάθουν όσοι ενδιαφέρονται τα μυστικά της αστικής κηπουρικής και βέβαια το «Πράσινο Μπαλκόνι» με έναν και μοναδικό στόχο: Να αναδείξουμε τη σημασία που έχει η προστασία του περιβάλλοντος για τη ζωή μας και να υπογραμμίσουμε ότι η νέα γενιά οφείλει να έχει πρωταρχικό μέλημα της να αντιστρέψει τις καταστροφές που έχουν συντελεστεί και προκάλεσαν την κλιματική κρίση που ήδη βιώνουμε».

Το πρόγραμμα της επόμενης Κυριακής:

♦ΑΛΣΟΣ ΔΕΛΑΣΑΛ♦

(Προεγγραφές: https://forms.gle/9wEsrCcL1TFjNBNG9 ή τηλεφωνικά στο 2313 502222)

ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΙΟΥΝΙΟΥ

-BAGUTTERIE, «Τα αντικείμενα χορεύουν»

Διαδραστική μουσική παράσταση: τα παιδιά συμμετέχουν μέσω της κίνησης, της φωνής και του λόγου τους, μετατρέποντας ανακυκλώσιμα αντικείμενα σε μουσικά όργανα.

-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ,  «Κινώ τη φύση και η φύση κινείται μαζί μου!».

Διαδραστική ρομποτική κατασκευή με ελεύθερη συμμετοχή και δράση παιδιών όλων των ηλικιών.

♦ΑΛΣΟΣ ΣΥΚΕΩΝ (ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΙΑ)♦

(Προεγγραφές: https://forms.gle/9wEsrCcL1TFjNBNG9 ή τηλεφωνικά στο 2313 502222)

ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΙΟΥΝΙΟΥ

-Physics Partizani

Επιστημονικά παιχνίδια και πειράματα Φυσικής από την εθελοντική ομάδα του Τμήματος Φυσικής και του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ.

-FAMILY YOGA – για γονείς και παιδιά 4-12 χρονών

Ελάτε να ασκηθούμε, να παίξουμε και να χαλαρώσουμε παρέα μέσα στο δάσος, χρησιμοποιώντας το σώμα και τη φαντασία μας!

Να έχουμε μαζί μας το στρωματάκι ή το χαλάκι μας.

Η συμμετοχή στις δράσεις προϋποθέτει ηλεκτρονική δήλωση συμμετοχής.

Σχετικές δημοσιεύσεις